Thursday, April 28, 2011

~ehem,,ehem...hipokrit??~

Posted by Marlya Asri at 5:42 PM
reaksi korang? 
Hipokrit??? Emm,,tengah aku duk mengelamun wktu study akaun(time study pn smpt ag mengelamun) tetibe lak aku t’pikir pasal mnde alah nie,, so, aku pn bnti jap study, lalu on ‘si comey’ ak…maka tangan pun menggatal nk menekan badan ‘si comey’ nie,,,so, dibwh nie la hasilnye,,huhu

Pernah x dgr statement mcm nie?? “aku xsuka jdi hipokrit!!”, “aku bukn seorg yg hipokrit ye..”…”dn jugak,,”eeww,,hipokrit? Not my type la”…sbnrye ade pe ngn hipokrit nie…pe mnde hipokrit nie? Sjenis kuih ke?...huhu emm,,msti kite salu dgr en prktaan ‘hipokrit’ nie..even ak pn xsuka ngn mnde nme ‘hipokrit’ nie…tp tu la manusia salu xmngaku yg diri sndiri tu sbnrye hipokrit gak…walaupn dye ckp dye x hipokrit, sbnrye dye hipokrit sbb dye ckp dye x hipokrit,,,phm x ayt aku nie? Law x phm, wat2 phm je la yek..hehehe

Yg sbnrye,,,,,,dragon ball ade 7 bijik sumeye,,,,eh pe ak melalut nie,,,tak,tak..yg sebenrye setiap kat diri manusia tu ade sifat hipokrit nie,,cume sedar ngn x sedar je…law spe ckp xde tu, mmg hipokrit dye lbey tggi kot dri menara eifel kat kota paris tu, tak pun menara klcc,,huhu emm,,aku pn mmg xsuke ngn hipokrit nie,, tp sbgai seorg manusia, aku pn tetp x lari dr mnde alah nie,,huhu sbgai cntoh, korg xsuke cover2 nie,, ye la cam hipokrit lak en ble cover sopan..pdhl korg nie sorg yg riuh dn teerrrlampau permh la…tp xkn la ble dpn mak mertua korg nk wat pergai x senonoh cm tu lak en,,msti nk kene ayu+sopan en,,haa kat situ da nmpk hipokrit nye…

Contoh yg laen lak,,waktu solat…korg sorg yg xpakai tudung a.k.a free hair…tp ble ngadp YANG MAHA PENCIPTA, korg pndai lak tutup rmbut korg tu,, bukn setkt rmbut, tp habis seluruh bdn tutup…haa,,kat situ pn da nmpk da yg korg nie sebnrye hipokrit…kat luar tayang2 rambut tu tp time nk solt pndai lak tutp,,konon nk jage aurat ngn ALLAH,,tp prnah terpikir x yg korg sbnrye hipokrit kat diri korg sndiri..

Nk contoh yg laen ag?? Ok,,contoh yg laen lak,,, korg x suka jd pengotor,,tp hakikatnye korg sebnrnye seorg yg pengotor, buang sampah merate2…law ade nmpk smph pn, buknnye nk kutip, ckp “eh, tu bukn smpah aku, wat pe nye ak nk kutip lak??” haa,,tu lah slh seorg manusia yg suke mncemrkn alam sekitar,,ckp yg ‘aku cintakn Negara aku’ tp tetp mencemrkn alm sekitar kat Negara sendiri gak,,huh hipokrit jugak jadinye,,ish3…ape nk jadi….

Haa,,lagi satu contoh,,bape byk lagi da aku nie,,,,emm korg ckp korg syg kat ALLAH dan RASULULLAH, tp korg tetp wat maksiat gak, tetp  x ikut ape yg di suruh oleh NYA gak en,, pastu korg ckp korg syg kat IBUBAPA korg, tapi tetp xdengar nasihat mereka gak en, kadang2 depan mak ayah, pijak semut pn mati( tunjuk baek la) tp belakang mcm ape da,, mak ayh anta suh pegi belajar, tp ponteng, melepak x tentu hala..ishh3 pe la nk jadi,, hipokrit tol ngn diri sndiri,,huuhu

Haa,, lagi satu yg suka b’talam b’juta2 muke nie,, depan kawan tunjuk baek, belakang kawan lak kutuk2…itu namenye pengecut sbnrnye der,,law kawan tu ade wat salah jgn la ktuk kat belakang, menambah kn dosa yg sedia ade je,, gtaw la kat dye sbnrye korg xsuke pe yg dye wat..jgn la jd hipokrit..ckp xsuke jd hipokrit en,,,ishhh3



Aku pn sbnrye bukn la sempurna pn,,’no body perfect’ kat dunia nie,,,tp xsalah kn law nk tegur n gtaw mnde yg betul?? Aku ckp nie pn utk diri aku sndri gak, mntak maaf la law ade t’salah ckp ataupn de wat korang terase….kte sbgai seorg manusia kenelah saling tegur menegur, bru lah merapatkn ag silaturrahim tu,,”ukhuwah fillah Abadan abada” la kate kan..=) kadang2 tu jugak kite kenelah jadi hipokrit walaupn mnde tu kite xsuke sgt..,tp jadilah hipokrit yg mmbawa kpd kebaikn jgn lah yg membawa kpd keburukan yek...

Emm,,ok lah..mase utk smbung blk study aku yg t’tgguh td,,jgn jd cam aku taw, time study smpt ag nk mengelamun,,,hehehe k,,daaa~~  assalamualaikum…



0 orang komen pasal cerita kat atas:

Post a Comment

 

Marlya's Blog! Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei