Thursday, April 28, 2011

~ehem,,ehem...hipokrit??~

Posted by Marlya Asri at 5:42 PM
reaksi korang? 
0 orang komen pasal cerita kat atas
Hipokrit??? Emm,,tengah aku duk mengelamun wktu study akaun(time study pn smpt ag mengelamun) tetibe lak aku t’pikir pasal mnde alah nie,, so, aku pn bnti jap study, lalu on ‘si comey’ ak…maka tangan pun menggatal nk menekan badan ‘si comey’ nie,,,so, dibwh nie la hasilnye,,huhu

Pernah x dgr statement mcm nie?? “aku xsuka jdi hipokrit!!”, “aku bukn seorg yg hipokrit ye..”…”dn jugak,,”eeww,,hipokrit? Not my type la”…sbnrye ade pe ngn hipokrit nie…pe mnde hipokrit nie? Sjenis kuih ke?...huhu emm,,msti kite salu dgr en prktaan ‘hipokrit’ nie..even ak pn xsuka ngn mnde nme ‘hipokrit’ nie…tp tu la manusia salu xmngaku yg diri sndiri tu sbnrye hipokrit gak…walaupn dye ckp dye x hipokrit, sbnrye dye hipokrit sbb dye ckp dye x hipokrit,,,phm x ayt aku nie? Law x phm, wat2 phm je la yek..hehehe

Yg sbnrye,,,,,,dragon ball ade 7 bijik sumeye,,,,eh pe ak melalut nie,,,tak,tak..yg sebenrye setiap kat diri manusia tu ade sifat hipokrit nie,,cume sedar ngn x sedar je…law spe ckp xde tu, mmg hipokrit dye lbey tggi kot dri menara eifel kat kota paris tu, tak pun menara klcc,,huhu emm,,aku pn mmg xsuke ngn hipokrit nie,, tp sbgai seorg manusia, aku pn tetp x lari dr mnde alah nie,,huhu sbgai cntoh, korg xsuke cover2 nie,, ye la cam hipokrit lak en ble cover sopan..pdhl korg nie sorg yg riuh dn teerrrlampau permh la…tp xkn la ble dpn mak mertua korg nk wat pergai x senonoh cm tu lak en,,msti nk kene ayu+sopan en,,haa kat situ da nmpk hipokrit nye…

Contoh yg laen lak,,waktu solat…korg sorg yg xpakai tudung a.k.a free hair…tp ble ngadp YANG MAHA PENCIPTA, korg pndai lak tutup rmbut korg tu,, bukn setkt rmbut, tp habis seluruh bdn tutup…haa,,kat situ pn da nmpk da yg korg nie sebnrye hipokrit…kat luar tayang2 rambut tu tp time nk solt pndai lak tutp,,konon nk jage aurat ngn ALLAH,,tp prnah terpikir x yg korg sbnrye hipokrit kat diri korg sndiri..

Nk contoh yg laen ag?? Ok,,contoh yg laen lak,,, korg x suka jd pengotor,,tp hakikatnye korg sebnrnye seorg yg pengotor, buang sampah merate2…law ade nmpk smph pn, buknnye nk kutip, ckp “eh, tu bukn smpah aku, wat pe nye ak nk kutip lak??” haa,,tu lah slh seorg manusia yg suke mncemrkn alam sekitar,,ckp yg ‘aku cintakn Negara aku’ tp tetp mencemrkn alm sekitar kat Negara sendiri gak,,huh hipokrit jugak jadinye,,ish3…ape nk jadi….

Haa,,lagi satu contoh,,bape byk lagi da aku nie,,,,emm korg ckp korg syg kat ALLAH dan RASULULLAH, tp korg tetp wat maksiat gak, tetp  x ikut ape yg di suruh oleh NYA gak en,, pastu korg ckp korg syg kat IBUBAPA korg, tapi tetp xdengar nasihat mereka gak en, kadang2 depan mak ayah, pijak semut pn mati( tunjuk baek la) tp belakang mcm ape da,, mak ayh anta suh pegi belajar, tp ponteng, melepak x tentu hala..ishh3 pe la nk jadi,, hipokrit tol ngn diri sndiri,,huuhu

Haa,, lagi satu yg suka b’talam b’juta2 muke nie,, depan kawan tunjuk baek, belakang kawan lak kutuk2…itu namenye pengecut sbnrnye der,,law kawan tu ade wat salah jgn la ktuk kat belakang, menambah kn dosa yg sedia ade je,, gtaw la kat dye sbnrye korg xsuke pe yg dye wat..jgn la jd hipokrit..ckp xsuke jd hipokrit en,,,ishhh3



Aku pn sbnrye bukn la sempurna pn,,’no body perfect’ kat dunia nie,,,tp xsalah kn law nk tegur n gtaw mnde yg betul?? Aku ckp nie pn utk diri aku sndri gak, mntak maaf la law ade t’salah ckp ataupn de wat korang terase….kte sbgai seorg manusia kenelah saling tegur menegur, bru lah merapatkn ag silaturrahim tu,,”ukhuwah fillah Abadan abada” la kate kan..=) kadang2 tu jugak kite kenelah jadi hipokrit walaupn mnde tu kite xsuke sgt..,tp jadilah hipokrit yg mmbawa kpd kebaikn jgn lah yg membawa kpd keburukan yek...

Emm,,ok lah..mase utk smbung blk study aku yg t’tgguh td,,jgn jd cam aku taw, time study smpt ag nk mengelamun,,,hehehe k,,daaa~~  assalamualaikum…



Sunday, April 17, 2011

~exam oh exam~

Posted by Marlya Asri at 4:27 PM
reaksi korang? 
0 orang komen pasal cerita kat atas
assalamualaikum kawan3!!

da lme ak x menconteng kat cnie,,,hehe emm almaklum lah final exm aku pn da nk dekat...kene siapkn assgnment..alhamdulillah sume assgnment da pn ciap....aku exam 26/4 nnt... ase b'debar2 je...tp ntoh la nape makin nk dekat ngn exam nie,, makin cam malas je..huhu  marlya!! jgn cam tu,,rajin3,,don't malas3!!huhu
emm ok lah xtaw da nk tulis pe...buku pn da memanggil2 suh ngadap..,kepde kwn3 seperjuangan,,gud luck 4 ur exam,,wat betoi3 taw..,semoge Allah mempermudahkan setiap urusan kalian..aminn....doakn untuk aku jugak ye kwn2!! =)

ya Allah,,kau permudahkanlah hambaMu ini dalam menempuhi setiap ujian yang Kau berikan kepadaku,,permudahkanlah juga setiap urusanku,,dan jauhkanlah daku dri sebarang kecuaian dan kecelekaan,,,amin ya rabbal alamin...






Friday, April 8, 2011

‎~Success~

Posted by Marlya Asri at 12:29 AM
reaksi korang? 
0 orang komen pasal cerita kat atas





A Saying of Prophet Muhammad (PBUH)

Khalid bin al-Walid narrated the following hadith:

A Bedouin came one day to the Prophet (PBUH) and said to him, “Oh Messenger of Allah! I’ve come to ask you a few questions about the affair of this Life and the Hereafter.”
He (PBUH) replied, “Ask what you wish.”

“I’d like to be the most learned of men.”
“Fear Allah, and you will be the most learned of men.”

“I wish to be the richest man in the world.”
“Be contented, and you will be the richest man in the world.”

“I’d like to be the most just man.”
“Desire for others what you desire for yourself, and you will be the most just of men.”

“I want to be the best of men.”
“Do good to others and you will be the best of men.”

“I wish to be the most favored by Allah.”
"Engage much in Allah’s praise, and you will be most favored by Him.”

“I’d like to complete my faith.”
“If you have good manners you will complete your faith.”

“I wish to be among those who do good.”
“Adore Allah as if you see Him, If you don’t see Him, He sees you.
In this way you will be among those who do good.”

“I wish to be obedient to Allah.”
“If you observe Allah’s commands you will be obedient.”

“I’d like to be free from all sins.”
“Bathe yourself from impurities and you will be free from all sins.”

“I’d like to be raised on the Day of Judgment in the light.”
“Don’t wrong yourself or any other creature, and you will be
raised on the Day of Judgment in the light.”

“I’d like Allah to bestow His mercy on me.”
“If you have mercy on yourself and others, Allah will grant
you mercy on the Day of Judgment .”

“I’d like my sins to be very few.”
“If you seek the forgiveness from Allah as much as you can, your sins
will be very few.”

“I’d like to be the most honorable man.”
“If you do not complain to any fellow creature, you will be the most honorable of men.”

“I’d like to be the strongest of men.”
“If you put your trust in Allah, you will be the strongest of men.”

“I’d like to enlarge my provision.”
“If you keep yourself pure, Allah will enlarge your provision.”

“I’d like to be loved by Allah and his messenger.”
“If you love what Allah and his messenger love, you will be among the beloved ones.”

“I wish to be safe from Allah’s wrath on the Day of Judgment.”
“If you do not lose your temper with any of your fellow creatures,
you will be safe from the wrath of Allah on the Day of Judgment.”

“I’d like my prayers to be responded.”
“If you avoid forbidden actions, your prayers will be responded.”

“I’d like Allah not to disgrace me on the Day of Judgment.”
“If you guard your chastity, Allah will not disgrace you on the Day of
Judgment.”

“I’d like Allah to provide me with a protective covering on the Day of
Judgment.”
“Do not uncover your fellow creatures faults, and Allah will
provide you with a covering protection on the Day of Judgment.”

“What will save me from sins?”
“Tears, humility and illness.”

“What are the best deeds in the eyes of Allah?”
“Gentle manners, modesty and patience.”

“What are the worst of evils in the eyes of Allah?”
“Hot temper and miserliness.”

“What assuages the wrath of Allah in this life and in the Hereafter?”
“Concealed charity and kindness to relatives.”

“What extinguishes Hell’s fires on the Day of Judgment?”
“Patience in adversity and misfortunes”


(Related by Ahmad ibn Hanbal)

|Posted by ML|



Sunday, April 3, 2011

Kisah Kita...wmv

Posted by Marlya Asri at 3:53 PM
reaksi korang? 
0 orang komen pasal cerita kat atas
 

Marlya's Blog! Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei