Wednesday, October 24, 2012

tak perlu kot!

Posted by Marlya Asri at 9:15 PM
reaksi korang? 
0 orang komen pasal cerita kat atas
assalammualaikum..

tetibe teringat peristiwa minggu lepas..
aku dgn 3 org mmber aku (semuanya budak kelantan)..

aku balik ke rumah aku di pahang dgn 3 mmber aku tuh..
aku balik pun sebab ade MUET speaking..
lepas abis speaking, aku dgn mmber aku tggu abah aku amik kiteorg..
kiteorg tggu abah aku kat luar pagar sekolah..
lupe pulak nak ckp yg kiteorg amik exam tuh kat
SMK Paya Besar Kuantan..

tengah menunggu abah aku, 
tetibe dtg sorang mamat nie...
ade lah sket perbualan kiteorg ngn dye..

tempat : depan pagar SMK Paya Besar..
masa : pagi

mamat: assalammualaikum,,baru lepas amik muet ke?
mmber A : a'ah..
mamat: eh,,dah ramai ke yg balik dah?
aku: dah,,sesi pagi punye dah abis,,kiteorg group 2nd last..
mamat: oo,,sesi lain2 yek..aku kene sesi pukul 11.30.. mcm mane? okey ke?
mmber A: alhamdulillah ok lah..amik muet jugak ke?
mamat: A'ah..first time nak amik..hehe..soalan lain2 ke?
aku: a'ah..setiap sesi lain..
tibe2 si mamat nie keluarkan 1 batang rokok,,pastu selamba badak dye je hisap rokok tuh depan kiterog..(bajet gentle sgt lah tuh!)
kiteorg pun duduk lg jauh lah dr si mamat tuh..huhu
mamat: korang nie student lg ke?
mmber A: a'ah..
aku ngn 2 lg mmber cuma agguk je..
mamat: eh,,kenape korang berdiri jauh dr aku nie? dekat lah sikit..
aku: (cakap dlm hati) ish mamat nie,,nak je aku ceramah kat dye..sedare,,anda nak sruh kteorg sakit ke ngn asap anda tuh?? lepas tu bole pulak nk suruh kiteorg jgn berdiri jauh sgt..hormat lah sket bro!
pastu, tetibe boleh pulak dye nak dtg dekat sket kat kiteorg..so, kiteorg ape lagi, dye langkah 2 langkah, kiteorg 3 kli ganda dr dye..huhu
pastu dye tye lah beberape soklan, kiteorg jwb acuh x acuh je lah..
tetibe..
mamat: korang x nak berkenalan ngan aku lebih rapat ke?
aku pndg mmber2 aku smbil buat muka.,,,x malu nye lelaki nie..
aku: xpe lah, terima kasih je..sume dah kene booking dah..yg nak kawen dah pun ade..
mamat: alah, korang kan masih student lg..kenal2 je dgn aku nie..
mmber A: xpe,,x payah lah.. 
aku: ade jugak laki jenis nie rupenye... .(cakap dlm hati je)
mamat: korang kenal je lah dgn aku,,aku nie dah kerje, pastu wat pjj (smbung degree)..untung..
hai,,masuk bakul angkat sendiri ke bro?? 
pastu,,nnt korng senang taw..(masih x nak mngalah lagi)
mmber A: xpe,,kiteorg x nak..
aku pulak buat2 sembng dgn mmber aku yg lg 2 org..
pastu dye x tye dah..
tapi, tetibe..
mamat: yg pakai spek tuh tudung pink, x nak berkenalan ke dgn aku? 
igkan dah abis dah citer tdi, smbung blik rupenye..huhuu
tudung pink tuh mmber aku si A..mybe dye tye sbb mmber aku A tuh yg byk ckp ngn dye..
mamat: nak no tepon boleh?
mmber A: geleng je..
mamat: name sape yek?
kiteorg dah mls dah nak layan si mamat tuh..pastu mamat tu pun nak jalan pergi dah, tp sempat lg tuh dye tye name mmber aku..tetibe pulak dye sebut name mmber aku tuh suria..mmber aku yg A nie pun iyakan je lah..
mamat: xpe nnt abg cari kat fb yek.. (geli kot tetibe bhase kan mcm tuh) !!
mmber A: ok,,cari je lah..
aku: haa,,cari lah suria nur hijrah.. 
dlm hati,,cornfirm x kan jumpe punye..haha sbb name mmber aku tuh bukn suria pun..
mamat: ok lah, nnt abg cari..take care taw..bye!
kiteorg wat2 x dgr je..
aku: eh korang kalau nmpk kete gen 2, korg gtaw yek! (saje ckp kuat2, nk suruh dye pergi cepat)huhu
lepas dye pergi tuh, mcm lega sgt kot...kiteorg mmg x selesa sgt dgn mamat tuh..dah taw kami nie masing2 pkai tudung yg labuh, hormat lah.. klau setakat nak sembang pasal muet aku x kesah sgt.. nie yg remeh pun dye nak tye..mcm x perlu kot...pastu hormat lah jugak kami sbgai kaum muslimah, jgn lah nak merokok depan kami..kami x nak hidu asap busuk tuh..huhu

p/s: tp 11/11 nnt trpakse jugak nmpk mamat tuh sbb exam MUET...huhu
       semoga kami dilindungi Ya Allah! aamiin...

Sunday, October 14, 2012

mimpi!!

Posted by Marlya Asri at 12:22 AM
reaksi korang? 
0 orang komen pasal cerita kat atas
assalammualaikum....


hello peeps!!
dah lame x update blog nie..
sy mmg suka update2 blog nie ikut suka sy!! haha 

sbnrnye xde ape pun aku nak cerita, cuma aku nk cerita pasal 1 mimpi aku
yang buat aku teringat smpai skrg + bahagia.. heheh
dan sejak mimpi tu lah aku tekad yg aku nk berubah!!
 apakah itu???

jeng,,,jeng..jeng..

ade satu mlm tuh, aku tido, dan aku pun bermimpi..
(dah jd mcm habit dah,,tido je mmpi..huhuhu)

dlm mmpi aku tuh..
:
:
:
:
V

aku pakai tudung labuh!! 

serius, time aku sekolah agama dulu, aku ade jugak pkai tudung labuh nie,,
tp xde lah smpai nk mmpi pakai tudung labuh..
tudung labuh cuma pkai kat skolah je..huhu

tp yg paling mcm trkejut lah kan...
aku berjalan dgn seseorang..
lelaki..
(rase mcm sweet pulak mmpi aku tuh)hahah
pkai tudung labuh, pastu brjln dgn seorg lelaki..
aku rase dye bakal imam aku lah tuh,,hoho
aamiin...heheh
tp yg xbestnye aku xnmpk muka budak tuh..huhu

mybe Allah nk rahsiakn dulu dr aku kot..
Allah nk suruh aku bersabar..hehe

alhamdulillah sejak dr mmpi tuh, 
aku tekad yg aku nk berubah..
mybe Allah tegur aku melalui mmpi aku..
supaya aku selalu jaga diri aku,
penampilan aku..
alhamdulillah...

p/s: jodoh itu rahsia Allah..
setiap yg berlaku, ade hikmahnya.. ^_^


 

Marlya's Blog! Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei